Habaděj bloguje. Savoir Vivre.

Pane, dej mi odvahu řešit věci, které ovlivnit mohu, trpělivost přijímat ty, které nezměním, a moudrost, abych je od sebe dokázal rozeznat.

SPAGHETTI CARBONARA ORIGINALE

IT

Z mého cestovního deníčku, trasa Mladá Boleslav - Aix-en-Provence, září 2006:
"Pension TORLINO VIMERCATI (kraj Lombardia, okres Cremona) je taková větší perníková chaloupka. Ale bez ježibaby. Zdejší manažerka, ředitelka, majitelka, recepční, kuchařka, číšnice a pokojská v jedné osobě je typická italská babička, nonna, celá v černém a v šátku, milá a ochotná. Dokonce i večeři vykouzlila takovým tempem, jako bychom byli hlášení od agentury dva měsíce předem.
Anglicky trochu láme, německy si pamatuje určitě ještě ze světové války (ne-li z obou), tož se domlouváme velice rychle. Když jsem se totiž na dvoře otáčel, že odjedu, protože značka s přeškrtnutým psem nevěstila pro telátko značky bernardýn na sedadle spolujezdce nic dobrého, vyběhla ven a zašveholila líbezně:
´Macht nichts, gentlemen, komm weiter, per favore...!´ "

A právě Maria Vimercati mi ten den k večeři uvařila spaghetti carbonara mého života. Nebýt ta dorostenka ve věku mé prababičky, bez ostychu bych se jí přiznal, že jsem právě prožil kulinářský orgasmus.
Tak si ho užijte taky!

Na 4 porce:
100 g domácího uzeného bůčku nebo libové anglické slaniny
50 g parmazánu
50 g tvrdého ovčího sýra
3 vejce
2 oloupané stroužky česneku
50 g másla
sůl a čerstvě mletý černý pepř
500 g špaget

Dejte si vařit vodu na těstoviny (čím větší hrnec, tím lépe) a osolte ji. Jakmile se začne vařit, vložte špagety. Vařte je podle návodu na obalu tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
Mezitím si najemno nakrájejte slaninu, sýry nastrouhejte a vejce rozšlehejte vidličkou v misce, osolte je a opepřete.
Česnek na prkénku rozmačkejte nožem. Ve větší hluboké pánvi si rozpusťte máslo a vsypejte do něj kostičky slaniny. Když je téměř opečená, přidejte i česnek a smažte zvolna, dokud se nerozvoní. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá.
Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, vyjměte je a přihoďte na pánev.
K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Důkladně promíchejte, aby se co nejlépe obalily sýrovo-vaječnou směsí - ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní. Přidejte pár lžic vody, v níž se vařily těstoviny, aby byla omáčka hedvábně hladká. Ochutnejte a je-li třeba, trochu dosolte.
Vidličkou smotejte každému na talíř špagetovou spirálu, zasypejte zbylým sýrem, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.


Buon apetito, cari amici!

spaghetti_carbonara
05.04.2010 12:00:00



Komentáře

1 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se