Habaděj bloguje. Savoir Vivre.

Pane, dej mi odvahu řešit věci, které ovlivnit mohu, trpělivost přijímat ty, které nezměním, a moudrost, abych je od sebe dokázal rozeznat.

Originál Vídeňský řízek

AT

Nikde jinde, než u našich jižních sousedů, takový nedostanete. Doma ho tak nepřipravíte, ale můžete se o to alespoň pokusit.
Tajemství tkví: v surovinách, nádobí, způsobu přípravy a - v Rakousku. Správný Wienerschnitzel má být jako kolo od žebřiňáku (minimálně 200 g) a podává se s citrónem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
Poznávací znamení originálu: výhradně teleci maso, smetana místo mléka, žádná mouka, strouhankou obalujeme dvakrát, před smažením nechat odpočinout, bez citrónu ani ránu...



Na 4 porce:
900 g řízků z telecího masa
2 trochu našlehaná vejce
1 lžíce smetany
1 lžíce rozpuštěného másla
sůl a bílý pepř
strouhanka
citrónová šťáva
tuk na smažení (nejlépe přepuštěné máslo, nebo směs másla s olejem)
plátky citrónu
petrželka

Řízky mírně naklepejte, potřete je rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a obalte ve strouhance. Dlaněmi dobře strouhanku přitiskněte a řízky namočte do vajíčka, smíchaného se smetanou. Znovu je obalte ve strouhance a znovu ji dobře přitiskněte k masu. Nechte chvíli odležet v chladničce.
Na těžké pánvi rozehřejte tuk a řízky v něm zvolna (!) po obou stranách smažte do zlatova. Pokud je hned neservírujete, položte na každý oříšek másla a přikryjte pokličkou. Hotové řízky pokapejte citrónovou šťávou, ozdobte plátkem citrónu, petrželkou a podávejte je s bamborovou kaší nebo s bramborovým salátem.


wiener_schnitzel
10.09.2008 22:00:00



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se