Habaděj bloguje. Savoir Vivre.

Pane, dej mi odvahu řešit věci, které ovlivnit mohu, trpělivost přijímat ty, které nezměním, a moudrost, abych je od sebe dokázal rozeznat.

DOMÁCÍ ŠUNKA 4 x 1

CZ

Čtyři suroviny, od každé po jednom (lžička, kilo, deci, lžíce) - proto se recept tak dobře pamatuje. Nic vám nebrání zapojit svou fantazii a vylepšit ji čímkoliv navíc: česnekem, sladkou paprikou, pepřem, bylinkami... Úmyslně však uvádím jen základní recepturu, abych vaši představivost nemanipuloval do slepé uličky a dal vám prostor naplno využít kulinářskou invenci.


1 kg šťavnatého libového vepřového (pokud raději šunku kuřecí, tak stehenní řízky)
1 lžíce soli (cca 25 g)
1 lžička cukru moučka
1 dcl vody

Maso nakrájejte na malé kousky, cukr a sůl rozpusťte ve vodě a roztokem zalijte maso v míse. Pořádně (a tím myslím opravdu pořádně - minimálně 20 minut) rukama hnětejte maso, až do něho vodu zcela zapracujete. Máte-li doma klasický šunkovar z 80-tých let, tím lépe - postupujte přesně podle návodu. Pokud ne, hmotu důkladně po vrstvách napěchujte do tlačenkového střívka nebo mikroténového sáčku, dobře uzavřete (vysát vzduch, dva uzly a provázek to jistí) a nechte v ledničce 24-48 hodin proležet. Pozor - maso nesmí zmrznout!
Sáček poté vložte do hrnce s vodou o teplotě 80 stupňů (poznáte tak, že ode dna jdou bublinky. Pro sichr bych použil teploměr, protože při nižší teplotě se nezničí všechny bakterie, vyšší naopak způsobí, že dostanete místo šunky rozvařené bláto). Ve vodě takto "táhněte" 2 hodiny, vypněte a nechte vychladnout. Dejte ztuhnout do lednice, zbavte obalu a krájejte.


co-je-to-ta-sunka
"Prosím - a co že je to ta šunka?"
10.08.2008 14:19:44



Komentáře

2 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se