Habaděj bloguje. Savoir Vivre.

Pane, dej mi odvahu řešit věci, které ovlivnit mohu, trpělivost přijímat ty, které nezměním, a moudrost, abych je od sebe dokázal rozeznat.

BRAMBORÁKOVÝ DORT

CZ

Vážně si už nevzpomenu, od koho jsem recept na tuhle božskou pochoutku dostal. Co se mi však vybaví okamžitě, je poselství mých chuťových buněk, které do mozku opakovaně signalizovaly jediné slovo: "Ještě!" (...) Až po letech jsem seznal, že tuplovanou rozkoš poskytuje dortík studený a ještě lépe: jeden až dva dny v lednici ležící. Jenže nikdy tak dlouho nevydržel, protože mi ho vždycky kradli pod rukama, sotva jsem jej vylovil z trouby. Od té doby dělám raději tři nebo čtyři najednou...
Na bramboráky (ale to přece znáte):
1 kg brambor
50 g hladké mouky + 50 g strouhanky (bramboráky krásně křupou)
2 vejce
sůl
pepř
drcený kmín
česnek podle chuti (ale pod 4 stroužky bych nešel)
majoránka
mléko na zředění podle potřeby
sádlo
(na dort vylepšuju bramborák čímkoliv voňavým, o co v lednici zavadím - kousek anglické slaniny, točeňáku, párku, měkkého salámu nebo uzeného. Nakrájím na jemné kousky a vpravím do syrového těsta).
Na náplň:
150-200 g Nivy
1 krabičku Lučiny s bylinkami
kousek másla
2 lžíce pikantní hořčice (francouzská, křenová, gurmánská)
na jemno posekaná nať z mladé cibulky

Běžným způsobem vyrobte těsto na bramboráky (detaily vás nebudu urážet) a dejte ho odležet do lednice.
Ve větší míse vidličkou rozmačkejte Nivu, vmíchejte máslo, Lučinu a hořčici. Důkladně vymíchejte téměř do hladka a na konec přidejte nať z cibulky.
Nechte si předehřát troubu na 120-150 stupňů a začněte smažit bramboráky. První vložte do rendlíku, který průměrem odpovídá bramborákům, potřete připravenou směsí, a šup s ním rychle do trouby. Usmažte další bramborák, přikryjte jím jeho brášku, co už se hřeje v troubě, znovu namazejte směsí a vraťe do tepla. Takhle pokračujte, dokud není dort vysoký podle vašeho gusta (obvykle 4-5 kousků), poslední placku už necháme bez nátěrky. Troubu vypněte a dortík ještě nechte tak 15 minut dojít. Vyjměte na talíř a všechno si ještě minimálně jednou od začátku zopákněte, abyste si ten druhý dort mohli nechat vychladnout a rozležet do druhého dne v ledničce. Pochopitelně láskyplně zabalený v alobalu.
Na talíři krájejte na dílky a ozdobte osminkami rajčat a cibulovou natí.


bramborakovy-dort
03.08.2008 00:00:00



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se